HOŞ GELDİNİZ

Hayat boyu başarılarınızın bir zeytin ağacı kadar köklü ve sağlam,
Mutluluklarınızın yeni filizlenen yemyeşil bir zeytin dalı gibi sürekli,
Yaşamınızın zeytinyağı ile daha sağlıklı ve güzel olması dileğiyle...



29 Mayıs 2009

Çeşit Seçimi

Arazinin seçilmesinden sonra sıra çeşit seçimine gelmiştir. Çeşit seçiminde iklim, su kaynakları ve pazar özellikleri büyük önem taşımaktadır. Sulama imkanı olamayan araziye su ihtiyacı fazla olan çeşit dikilmez. Yağlık, sofralık yada hem yağlık hem sofralık mı dikilecek? Sofralık çeşit yeşil, siyah yada hem yeşil hem siyah mı olacak? Bu soruların cevabını bilmemiz gerekir.Önemli zeytin çeşitleri ve özellikleri: Memecik : Çok eskiden beri Ege Bölgesinin ana ürünü durumunda bir çeşittir. Bir yıl verir Bir yıl vermez (yani periyodizite özelliği yüksektir.). Yağlık ve sofralık olarak değerlendirilir. Yağ oranı en iyi toprakta %23 geçmez, sofralık olarak ikinci sınıftır ve çekirdeği iridir.Gemlik : Diğer adı Trilye olan bu zeytin çok kaliteli siyah sofralık çeşittir. Ağaçları orta kuvvette orta büyüklükte, düzgün, yuvarlak taç oluşturur. Soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olması büyük bir avantaj sağlar. Yağ oranı %30-35 oranlarındadır, sofralık kalitesi düşük olan meyveler yağlık olarak değerlendirilir. Sofralık olmasının yanında iyi bir yağlıktır. Kasım ayının ilk yarısında olgunlaşır. Fidanları çelikten üretilip, meyveler orta büyüklükte yuvarlağa yakın silindirik şekilde, parlak koyu siyah renktedir. Manzanilla : Yeşil salamuralık bir çeşit olup orta düzeyde kuvvetli ağaçları vardır. Ülkemize 1980'li yılların başında İspanya'dan gelmiştir. Meyveleri orta irilikte, yuvarlak şekillidir. Et çekirdekten kolay ayrılır, yağ oranı %25 olup çelikten üretilir. Yeşil hasat dönemi ekim ayıdır, siyah sofralık olarak da değerlendirilir.Domat : Yabani çöğür üzerine aşı yaparak üretilir. En iyi yeşil ve turşuluk sofralıktır, yağ oranı %22 dir. Elle hasat edilirse her yıl ürün verir. Yeşil olum dönemi genellikle ekim ayının ikinci yarısında olur. Çekirdekleri çıkartılarak dolma yapılır (badem ,kırmızı biber ile).Ayvalık : Kurağa aşırı hassas bir çeşittir. İyi bir yağlık olmasına rağmen pembe iken salamura da olarak değerlendirilir. Yağ oranı %25-28 arasında değişir, meyveleri küçüktür.Yamalak Sarısı : En iyi yeşil salamuralıklardan biridir. Ağaçları kuvvetli büyür, geniş ve yayvan taç oluşturur. Yağ oranı %21 olup, hasat zamanı yeşil olarak Ekim'in ilk yarısıdır. Yeşilken toplanan meyveler çekirdekleri çıkarılıp içine kırmızı biber, badem, havuç vb. doldurulur. Dünyadaki yada bölgesel zeytin pazarları araştırarak çeşitlerin pazar payları göz önünde bulundurmakta, bu konuyla ilgili bir uzmanla görüşmekte büyük yarar vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder