HOŞ GELDİNİZ

Hayat boyu başarılarınızın bir zeytin ağacı kadar köklü ve sağlam,
Mutluluklarınızın yeni filizlenen yemyeşil bir zeytin dalı gibi sürekli,
Yaşamınızın zeytinyağı ile daha sağlıklı ve güzel olması dileğiyle...



29 Mayıs 2009

Zeytinin Hasat Edilmesi

Üretim masrafları içinde en yüksek masraflardan biriside hasattır. Tüm üretim aşamalarında kullanılan insan işgücünün %50-60 ‘ı hasat aşamasında kullanılır. Zeytin meyveleri sofralık yada yağlık olarak değerlendirildiği için hasat zamanı amaca göre farklılık gösterir.. Yeşil sofralıklar için renk, zeytin yeşilinden sarımsı yeşile döndüğünde toplanır. Bu devrede taneler normal iriliğini almış, sertliğini biraz kaybetmiş, elastiki bir yapı kazanmıştır. Siyah sofralıkların hasadı içinse tane çeşide has olgunluk rengini almış, normal irilikte, kararma kabuktan meyve etenine doğru geçmiş olmalıdır. Yağlık zeytinlerde hasat ağaçta yeşil zeytin meyvesi kalmadığında yapılır. Bu dönemde tane yumuşar elle sıkınca çekirdek kolay ayrılır ve sap çukurundan meyvenin suyu çıkar, yağ oranı da maksimum seviyeye ulaşmıştır. Meyvemsi ve daha aromatik tat istenirse yeşil zeytinden yağ elde edilir. Yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi düşük ama biraz acı olur. Yağ oranı düşük olur, ağacın dinlenmesini sağlar, periyodizite özelliğini ortadan kaldırır. Ülkemizde mekanik hasat teknikleri kullanılmadığı için hasat dönemi uzamakta, Nisan ayının sonuna kadar devam temektedir. Diğer ülkelere göre hasat maliyeti ülkemizde yüksektir..Hizmetlerimizi geni?letmek ve size en güncel bilgileri aktarabilmek için, internet sitesi kurduk. Ynternetten ula?amayan çiftçilerimiz için kitap ve bro?ürlerle e?itim faaliyetlerimizi devam etmekteyiz. Hasat elle yapılır, kesinlikle sırık yada sopa kullanılmamalıdır. Sırık yada sopalar genç sürgünleri kırarak bir sonraki verimin düşük yada hiç olmamasına sebep olurlar.Sofralık çeşitlerde yere sıyırmak zeytinleri zedeler bunun için kova yada önlüğe toparlanmalı merdiven kullanılmalıdır.Hasat zamanı zeytinler olgunlaşmadan yapılmamalıdır.Yeşil sofralıklarda işletme özelliklerine göre hasat yapılmalıdır.Mekanik teknikler usulüne göre uygulanmalı yanlış uygulanmalar zedelenmeye sebep olurlarÜretim maliyetini düşürmek için yeni tesis edilen bahçeler mekanik hasada uygun tesis edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder